Werken in de technologie

05-11-2018

Rondgang langs het neusje van de zalm in warmteland

Duurzame energie moet gas gaan vervangen. Dat vergt nieuwe kennis van monteurs. Het CIVIL in Roermond biedt als enige in Limburg speciale trainingen.


We moeten met zijn allen van het gas af om de uitstoot van broeikasgassen een halt toe te roepen. In 2050 moet de gasketel definitief zijn verbannen uit onze woningen. Steeds meer huishoudens zullen de komende jaren overstappen op duurzame warmtebronnen waarvoor installatiebedrijven een heel andere kennis in huis moeten hebben. Omdat de sector nu nog te weinig is toegerust op de gevolgen van de energietransitie heeft minister Eric Wiebes (Klimaat)met de installatiebranche afgesproken dat de komende vijf jaar zesduizend monteurs worden opgeleid in duurzame warmtetechnieken.

Leerlijn
Daarvoor zijn in Nederland zeven locaties aangewezen, waarvan eentje in Limburg: het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Installatietechniek Limburg, kortweg CIVIL, in Roermond. Dat beschikt sinds kort over een speciale leerlijn warmtepompen, waar niet alleen jongeren maar ook installateurs die al jaren in de business zitten (bij)geschoold worden in de wereld van de warmtepomptechniek.

Storingen
Afhankelijk van de functie waarvoor je de kennis nodig hebt, kun je kiezen uit diverse cursussen. Variërend van het functioneren van zo’n pomp tot installatie en onderhoud. "In het ene geval moet als telefoniste van een installatiebedrijf tekst en uitleg kunnen geven; in het andere geval ben je monteur en word je gebeld bij storingen”, legt manager praktijkopleidingen Frank Theeuwen uit. Kennis van zaken is volgens hem van essentieel belang om de klant van een goed advies te kunnen voorzien. Want het is geen kwestie van simpelweg een gasketel vervangen door een warmtepomp. "Voor bestaande woningen is dat niet altijd de beste keus. Je moet met talloze zaken rekening houden. De mate van isolatie. Het feit dat een door warmtepomptechniek gestookt huis heel anders aanvoelt, de omvang van de apparaten.”

Dat daar joekels tussen zitten, blijkt bij een rondgang door de praktijkruimte, waar het neusje van de zalm in (aard)warmteland staat opgesteld. Dankzij fabrikanten en installateurs waarmee het CIVIL directe lijntjes onderhoudt. Die geavanceerde apparatuur is ook datgene waarin het CIVIL zich onderscheidt van ‘reguliere opleidingen’, die vaak slecht aansluiten op het bedrijfsleven. Het Roermondse opleidingscentrum, dat zich richt op Limburg en Zuidoost Brabant is daarom mede opgezet door de branche zelf, met als doel de installatietechniek van een hipper imago te voorzien. En te zorgen voor up-to-date vakmensen. Of het nu om jongeren gaat of om ‘oude rotten in het vak’.

Geplaatst op 31 oktober 2018 in Dagblad de Limburger

nieuwsfoto

Nieuwsarchief

Nieuws blokje  
Nieuws blokje  
Nieuws blokje