Leren in de technologie

Stan Wolters (29 jaar)

Student opleiding Servicemonteur Koude- & Klimaat systemen - (niveau 3)

 

Stan Wolters is student aan de BBL opleiding Servicemonteur Koude- & Klimaat systemen (niveau 3). Op dit moment loopt hij stage bij van Gemert Installatiegroep via IW Zuid-Oost. We stelden Stan een paar vragen.

Waarom deze opleiding?
Ik werkte eerst als balie verkoper bij een groothandel voor automaterialen, maar wilde meer. Via een collega hoorde ik van installatietechniek. Ik heb veel interesse in techniek, je bent breed inzetbaar en overal zit techniek in.

Wat hoop je te leren?
Nu volg ik de opleiding servicemonteur koude- & klimaatsystemen, hiermee kan ik straks warmtepompen installeren en onderhouden. Deze opleiding volg ik nu sinds augustus van 2018, daarvoor heb ik de opleiding eerste monteur woning succesvol afgesloten. Als ik met deze opleiding klaar ben, dan heb ik voldoende bagage om als volwaardig monteur mooie projecten te gaan maken. Misschien in de toekomst nog een aanvulling op het gebied van elektrotechniek.

Wat spreekt jou zo aan?
Het meeste spreekt mij de grote gebouwen aan, ik doe het liefste grote utiliteit zoals stallen of fabriekshallen, laatst hadden we een hal, daar lag wel 10 km vloerverwarming in. Het leggen van de verwarming zelf dat besteden we uit, maar het aansluiten en het in bedrijf stellen is het mooiste wat er is. Geef mij het grotere werk maar.

Zou jij iemand een opleiding in de techniek adviseren, en waarom?
Jazeker, het is een veelzijdig, uitdagend vak, qua kennis, maar ook qua mogelijkheden. Het meest trots ben ik als we een project hebben afgesloten en de klant blij is met het eindresultaat.

Hoe zie jij de toekomst van de techniek?
De techniek verandert supersnel, thema’s als “gasloos” en “nul-op-de-meter”worden ons om de oren gegooid. Ik denk dat er in de toekomst veel warmtepompen geïnstalleerd worden, maar waterstof is ook een goede kanshebber om uiteindelijk te verduurzamen. Het opslaan van energie, dat wordt een uitdaging, overdag opwekken en in de avond gebruiken. Ik weet zeker dat er de komende jaren nog enorm veel werk op ons afkomt en het mooie van het bedrijf waar ik werk is dat zij de mensen daarin scholen zodat we klaar zijn voor die toekomst.


Bekijk meer verhalen
foto